Fietsroute Afwisseling rond Arnhem
Arnhem, Oosterbeek, Renkum
Arnhem ligt eigenlijk verkeerd op de kaart: Westervoort ligt in het oosten, Noord-Brabant in het zuiden en Oosterbeek in het westen (en vroeger lag de Zuiderzee ook nog in het noorden). Misschien zit de stad daarom wel zo vol tegenstrijdigheden: een stad met middeleeuwse gebouwen en hypermoderne architectuur, een stad vol rust in de vele parken en vol bedrijvigheid als hoofdstad van de provincie, een stad aan de lage oever van de Rijn en hoge heuvels van de Veluwe. Kortom: een stad met voor elk wat wils.
Deze plaats speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog: in hotel Hartenstein (tegenwoordig het Airborne Museum) was het hoofdkwartier van de Britse Eerste Luchtlandingsdivisie gevestigd; de kerk deed dienst als verbandpost voor de geallieerde troepen. Jaarlijks wordt op de eerste zaterdag in september de Airbornemars gelopen als herinnering aan de Slag om Arnhem.
Het moderne stationsgebouw kent voor- en tegenstanders, maar is zonder meer een enorme blikvanger. Aan de rand van Arnhem zie je de plek waar vroeger de gegoede burgers van Arnhem hun optrekjes lieten bouwen. Veel daarvan is in de oorlog verloren gegaan en inmiddels vervangen door eigenzinnige nieuwbouw. Gelukkig hebben ook een aantal zeer fraaie panden de geschiedenis overleefd.
Vanuit het bruisende stadscentrum fiets je binnen een mum van tijd in de prachtige parken, waar je tot rust komt. Je ontdekt dat Arnhem over veel groen beschikt. Buiten de stad merk je ook hoe glooiend het landschap is. Langs het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers Zoo kom je op het hoogste punt.
De route brengt je ook naar Doorwerth. In de uiterwaarden van de Rijn vind je er kasteel Doorwerth, waarvan het oudste deel al uit de dertiende eeuw stamt. Op de binnenplaats staat de oudste Robinia van ons land. Deze boom is in 1579 geplant. Ondanks ernstige beschadiging door granaatvuur, heeft de boom de tand des tijds goed doorstaan. Eigenlijk net zoals de stad Arnhem!
Let op!
Onderweg kom je twee fietspontjes tegen. Fiets je de route als de pontjes niet varen? Fiets dan om, bij Renkum via knooppunten 02–20–06–81–Lexkesveer–95–50-76 (of andersom vanaf de andere richting, het Lexkesveer vaart wel het hele jaar dagelijks). Bij Driel volg je vanaf knooppunt 59-27-87-86-29-22-35 (of ook weer andersom als je in de andere richting fietst.)
Hans
Zeer fraaie route waar zorgvuldig de mooiste paadjes gekozen zijn. Zelfs het stuk door Arnhem is heel leuk om te fietsen. Inderdaad wel een stukje klimmen maar voor ons geen probleem. Aanrader!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd