Een tijdreis door dingspel Noordenveld
Veenhuizen, Norg, Allardsoog
Een dingspel (of dingspil) is een historisch rechtsdistrict en stamt uit de vroege middeleeuwen. De Landschap Drenthe, voorloper van de provincie Drenthe, bestond uit zes dingspelen. Het Noordenveld was het vijfde dingspel. Alle plaatsen waar je met deze route doorheen fietst vielen in dit vijfde dingspel.
Maar de geschiedenis van het Noordenveld gaat nog verder terug. Deze regio, gelegen op het Drents Plateau, is gevormd door de voorlaatste ijstijd. De eerste bewoning stamt uit de late steentijd, zo’n 11.000 jaar voor Christus. In de bodem zijn vuistbijlen gevonden van de eerste jagers en verzamelaars die zich hier settelden. Ook de hunebedden zijn sporen van de prehistorische bevolking. Op de route kun je Hunebed D2 bezoeken.
Je fietst verder naar de middeleeuwen, de periode dat het dingspel Noordenveld werd gevormd. Dit tijdperk kenmerkt zich vooral door strijd om macht. Toch blijft de regio al die tijd behoorlijk stabiel en zelfstandig. Rondtrekkende en plunderende bendes werden buitenboord gehouden door een grenswal: de Landweer Allardsoog. Ontdek dit verdedigingswerk - nu een rijksmonument - op de route.
Vervolgens betreden we de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Vanuit Groningen maakten de Spaanse legers hun opmars richting het Noordenveld, om daarna Friesland te veroveren. De oude weg over de Zwartendijksterschans was destijds de enige verbindingsweg tussen Drenthe en Friesland. De inwoners van het Noordenveld dachten er een stokje voor te steken door in 1593 een schans aan die dijk te bouwen, maar de Spanjaarden wisten de schans toch ongezien te passeren… We laten jou de schans vandaag niet ongezien passeren. Stap even af bij dit afstapmoment en leer meer over dit militaire bolwerk.
Dan fiets je de 18e en 19e eeuw in, nadat in 1795 de Bataafse Republiek ontstond als onderdeel van de Franse Republiek. In 1806 roept Napoleon het ‘Verenigd Koninkrijk der Nederlanden’ uit en zet zijn broer Lodewijk Napoleon aan het hoofd. Na zijn val in 1813 liet Napoleon het land achter in armoede. Generaal Johannes van den Bosch kwam in 1817 met een plan om de armoede en torenhoge werkloosheidscijfers op te lossen. De Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht en zeven landbouwkoloniën werden gesticht, waaronder Veenhuizen. Je fietst langs de koepelkerk, de gevangenis en het informatiecentrum van deze Kolonie van Weldadigheid.
Eindig je historische reis met een eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bezoek het indrukwekkende monument op de plek waar tien Nederlandse gevangenen werden gefusilleerd en begraven door de Duitsers.
Deze route neemt je mee op een onvergetelijke reis door de tijd, vol met boeiende verhalen en historische hoogtepunten die je niet mag missen!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd