De geschiedenis van Sluis en Het Zwin
Cadzand-Bad, Sluis, Retranchement
Het Zwin, op de grens van België en Nederland, is een bijzonder natuurgebied met een rijke geschiedenis en ecologie. Dit gebied, van Knokke-Heist tot Cadzand, biedt een mix van duinen, waterplassen en stranden. Het Zwin is een prachtige plek voor natuurliefhebbers en een woonplek voor diverse planten en dieren.
Het Zwin heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het gebied ontstond rond de 12e eeuw door een reeks stormvloeden die het land binnendrongen en een natuurlijke geul vormden. Dankzij deze verbinding groeide Brugge uit tot een belangrijke handelsstad. Schepen van over de hele wereld vonden hun weg naar Brugge via Het Zwin, waardoor het gebied een grote rol speelde in de economische ontwikkeling van de regio.
Rond de 14e eeuw begon natuurgebied vaak te verzanden, waardoor het Zwin steeds minder toegankelijk werd voor schepen. Tegen het einde van de 16e eeuw was Het Zwin grotendeels niet meer bereikbaar voor de scheepvaart, en verloor Brugge zijn status als handelsstad aan Antwerpen en later aan andere havens. Wat overbleef, was een uniek natuurgebied dat zich ontwikkelde tot een waardevol getijdengebied
Hoewel gebied zijn economische betekenis verloor, bleef het gebied wel wat betekenen voor het ecologische belang. In de 20e eeuw werd het belang van het gebied voor de natuur erkend en werden er stappen ondernomen om het te beschermen en te behouden. Het is namelijk een broedgebied voor vele vogelsoorten en er groeien diverse plantensoorten.
Bij Het Zwin vind je ook de stad Sluis. Sluis is een stad met een roemrucht verleden. In de middeleeuwen was het de belangrijkste Bourgondische haven en trouwde Filips de Goede er met Isabella van Portugal.
In de 13e eeuw was de stad niet alleen een belangrijke handelsstad, maar ook werd deze stad gebruikt als thuisbasis voor troepen in de Honderdjarige Oorlog. Er werd een Belfort gebouwd, een grote klokkentoren die luidde als er gevaar was. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde de stad weer een belangrijke rol. In 1587 werd Sluis veroverd door de spanjaarden, maar een jaar later werd de stad weer heroverd door de Staatsen.
In diezelfde tijd werd er een retranchement gebouwd tussen de forten Oranje en Nassau. Nadat fort Oranje tijdens een stormvloed deels werd verwoest, bouwde men er een dam die uiteindelijk uitgroeide tot de plaats Retranchement.
Het Zwin en de stad Sluis zitten vol historsiche verhalen en prachtige natuur. Hier kun je genieten van de planten en diersoorten in Het Zwin of proeven van de historische sfeer in Sluis. Tijdens deze fietsroute ontdek je de rijke historie en de natuur van dit bijzondere gebied!
Ronald Poelman
Nog niet in zeeland gefietst tot nu, zeer mooi! We gaan er volgend jaar zomer weer heen en dan ook nog een stuk in belgie fietsen.
leo zoon
wij hebben op 7 mei deze route gefietst. Je weet niet wat je meemaakt overal fluitenkruid en de meidoorn prachtig in bloei . De route gaat eerst door de polder en daarna langs het strand .op t laatst rijd je ook nog langs het Zwin.Schitterende tocht.
Johnny Gunst
Meerdere keren deze fietstocht of variant gereden. Langs het strand, de Noordzee, de polders, het Zwin, historische plaatsjes. Mooie route. Indien je hem fietst , neem even een lusje, en rijd even langs het Zwin door tot Knokke in België.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd