De Wereldse Wandeling
Nijmegen, Mook, Berg en Dal
Wat begon als een militaire conditietraining in 1909, is in de 21e eeuw verworden tot het grootste wandelevenement ter wereld. Iedere derde dinsdag van juli verzamelen tienduizenden wandelaars zich in Nijmegen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Er doen deelnemers mee uit wel tachtig landen en de tocht trekt in vier verschillende rondes door de wijde omgeving van de Gelderse stad. The Walk of the World is uitgegroeid tot een veelzijdig evenement met een sterk karakter. Deze fietsroute voert langs de hoogtepunten van de Nijmeegse Vierdaagse.
Oorspronkelijk wandelden ongeveer 300 militairen tijdens de eerste editie in 1909 naar de Brabantse plaats Breda. In de jaren die volgden, wisselden de start- en finishplaatsen regelmatig en bleef de vierdaagse wandeltocht vooral een evenement voor het leger. Dit veranderde na de Eerste Wereldoorlog. De vierdaagse tocht kreeg al snel de vorm die het nog altijd heeft: in 1925 werd Nijmegen gekozen als vaste start en finish voor alle vier de dagen, mede vanwege de mooie ligging van de stad. In het bijzonder was één man hier verantwoordelijk voor.
Vanaf 1922 begon Jaap Breunese de Vierdaagse langzaam tot de Nijmeegse Vierdaagse te vernieuwen. Breunese zou uiteindelijk tot 1963 de organisator van het evenement blijven. Onder zijn leiding mochten deelnemers uit alle landen van de wereld meelopen, nam het aantal burgers dat meedeed snel toe en kregen de etappes de vorm die ze nog altijd hebben. Sinds 1925 zijn de afstanden per dag nog wel iets gewijzigd. Maar de plaatsen waar het evenement langskomt, zijn nog altijd hetzelfde.
Tegenwoordig kunnen de deelnemers kiezen uit drie verschillende afstanden per dag: dertig, veertig of vijftig kilometer. De routes van de vier rondes zijn zeer gevarieerd en hebben zowel een traditioneel als modern karakter. Op de eerste dag lopen de wandelaars een route door de uitgestrekte Betuwe, ten noorden van Nijmegen. Het westen wordt op de tweede dag opgezocht met als hoogtepunt het feestelijk ingerichte Wijchen. Op woensdag staat een lastige dag met veel hoogtemeters door de bossen rondom Groesbeek op de planning. Op de slotdag wordt het zuiden opgezocht en eindigt het evenement op de Via Gladiola.
Waar jaar na jaar werd gebouwd aan een prachtige wandeltraditie, groeide ook de culturele status van de Nijmeegse Vierdaagse. Het aantal deelnemers verdubbelde in de jaren 1950 en ondernemers in de stad zagen kansen om Nijmegen tijdens het evenement tot een plek van feest om te dopen. Sinds 1970 worden, tijdens de vierdaagse, jaarlijks de Zomerfeesten georganiseerd, die in vier dagen tijd door meer dan een miljoen mensen bezocht worden. Vanaf de jaren 1980 geldt Roze Woensdag tijdens de Vierdaagse als een dag vol feest voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Ook het wandelevenement zelf bleef groeien: zo mogen nu ook rolstoelers meedoen en sinds 2005 wordt er geloot als de limiet van 47500 inschrijvingen wordt overschreden.
Ook de inwoners van Nijmegen spelen een belangrijke rol in de Vierdaagse, door bijvoorbeeld internationale wandelaars als logé onderdak te bieden. De heldhaftige wandeltochten, de grote feesten, de massa’s supporters en het internationale karakter maken van de Vierdaagse een bijzonder en veelzijdig evenement. Mede vanwege deze kenmerken is de Vierdaagse in 2014 door Unesco uitgeroepen tot nationaal immaterieel erfgoed. En daar zijn de Nijmegenaren met recht trots op!
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Huub Mol.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd