Buitenkunst op de Noord-Veluwe
Nunspeet, Elspeet
Uitgestrekte bossen, heidevelden, kronkelende landweggetjes, schattige plaatsjes en statige landgoederen wisselen elkaar prettig af op de Noord-Veluwe. Geen wonder dat deze natuurlijke omgeving veel kunstenaars heeft geïnspireerd. Tussen 1880 en 1950 ontstond er hier een grote actieve kunstenaarsgroep en de plaats Nunspeet werd een echt kunstenaarsdorp. Bekende kunstschilders als Jan van Vuuren, Willy Martens en Arthur Briët maakten vooral kleurige impressies van de natuur en het landleven. Een deel van al die werken hangt nu aan de muren van het nog vij jong Noord-Veluws museum in Nunspeet.
Onderweg over de noordelijke Veluwe kom je, zomaar in de natuur of langs een winkelstraat, ook geweldige kunst in de buitenlucht tegen. Bij binnenkomst in het kunstenaarsdorp fiets je bijvoorbeeld langs een prachtig klein beeld van een moeflon die helemaal in de aanvalshouding staat. Elke spier op zijn rug lijkt wel aangespannen. Het beeld is gemaakt door Cornelis Johan Vrendenberg die in Nunspeet, samen met kunstschilder Jaap Hiddink, de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten oprichtte, waarna er nog meer kunstenaars door deze plaats werden aangetrokken.
Het bekendste kunstwerk in Nunspeet is misschien wel dat van Eibertje, in 2003 gemaakt door Ingeborg ten Hoopen. De historische boerin Eibertje liep elk weekend dwars door bos en heide van Vierhouten naar de Markt in Nunspeet om daar eieren te verkopen. Ze was niet bang voor de geesten, spoken en elfen die daar rond zouden dwalen, en liep de route zo vaak dat er een soort pad ontstond, waarmee ze letterlijk de weg vrijmaakte voor meer dorpsgenoten. Dit Eibertjespad bestaat nu nog steeds.
In Vierhouten zelf schitteren de knap gemaakte houtzaagwerken van sculptuurzager Sander Boom. Hij werd niet alleen geïnspireerd door de Veluwse natuur, maar maakte zijn objecten ook van materiaal uit die natuur. Vooral indrukwekkend zijn twee kunstzinnige banken die hij helemaal uit oude bomen heeft gezaagd. Misschien geen kunst met een grote K, maar wel zeer indrukwekkend.
Stap op deze fietsroute ook regelmatig even af als je langs een van de muurgedichten fietst die hier op allerlei plekken in de plaatsjes en soms midden in de natuur zijn opgehangen. Laat je inspireren door de fijne poëzie van bijvoorbeeld dichter Bergman die in zijn gedicht Reisbrief vertelt over een schitterende streek waar hij naartoe reisde. Hij vergelijkt het zelfs met het paradijs en eindigt zijn gedicht met de zin: ‘En verder is hier alles prachtig, het wordt me soms wel eens te machtig!’
Hij was vast geïnspireerd door de Noord-Veluwe.
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Wieger Favier.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd