Fietsroute de WO II bij Mook en Gennep
Mook, Milsbeek, Gennep
De bevrijding begon in Limburg. Toch zou het nog tot begin 1945 duren voor de hele provincie was bevrijd. Toen begonnen de geallieerden met Operation Grenade, waarmee ze het gebied ten westen van de Rijn wilden heroveren.
Mook werd op 17 september 1944 ingenomen door Amerikaanse troepen. Drie dagen later wisten de Duitsers Mook opnieuw in te nemen, maar nog diezelfde dag werd Mook schoongeveegd met hulp van Britse troepen. Eric Holmes van het 1ste bataljon van het Suffolk Regiment kwam daarbij om het leven. Zijn ouders kregen bericht van zijn overlijden, maar zijn graf bleek onvindbaar. Meer dan 40 jaar zocht zijn familie naar zijn graf, tot het tenslotte ontdekt werd aan de voet van de katholieke kerk.
Het jachtslot Mookerheide werd in 1940 ingenomen door de Waffen-SS. Nadat de Amerikanen het kasteel in september 1944 hadden heroverd, ontdekten ze een enorm munitiedepot. Meer dan twintig treinwagons waren nodig om de munitie af te voeren.
De inwoners van Gennep werden eind september 1944 geëvacueerd, met uitzondering van de inwoners van twee sanatoria voor TBC-patiënten. In Gennep werd begin 1945 een baileybrug aangelegd van ruim een kilometer over de Maas. Dankzij de brug kon Montgomery verder optrekken richting het Ruhrgebied. Het was het begin van het grote Rijnlandoffensief.
Op de route kom je langs luisterstenen van de Liberation Route die je meer verhalen vertellen over oorlog en vrede in dit gebied.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd