Archeologische fietsroute bij Heerlen
Heerlen, Landgraaf, Kerkrade
Zo'n tweeduizend jaar geleden behoorde Nederland tot het Romeinse Rijk. Ook in Heerlen liepen de Romeinen rond. De stad staat als enige Zuid-Limburgse stad op Romeinse wegenkaarten uit de 4e eeuw. Zo weten we dat Heerlen toen de naam 'Coriovallum' droeg. Onder het huidige centrum is dus nog een hele wereld te ontdekken: de resten van Coriovallum. Op verschillende plekken kun je de restanten zien. Een bezoek aan het Thermenmuseum laat je het oudste en best bewaarde Romeinse badhuis in Nederland zien. In archeologisch centrum De Vondst leer je alles over archeologie, van de lokale vondsten tot de reis van vindplek naar museumvitrine.
Een belangrijke handelsroute uit de Romeinse tijd is de Via Belgica. Langs deze weg werden goederen uit Vlaanderen naar Keulen vervoerd. Deze route is nog tot en met de middeleeuwen in gebruik geweest. Wekelijks reden boeren met paard en wagen hun producten tussen Duitsland en België via Zuid-Limburg. Kerkrade is dankzij deze handelsroute ontstaan. Ook in dit stadje zijn veel historische sporen teruggevonden, van Romeinse villacomplexen tot een stuk van de Via Belgica: de Wijngracht, waarschijnlijk vernoemd naar de opvallende grote wijnvaten die hier met de paardenkar werden vervoerd.
Ogenschijnlijk fiets je door een moderne omgeving tussen de Limburgse heuvels, maar niets is minder waar: er is zelfs een vuistbijl uit het Stenen Tijdperk teruggevonden in Kerkrade. Voeg de afstapmomenten toe en ervaar de geschiedenis van Zuid-Limburg!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd