Fietsen in Brabant
Fietsen in Brabant
Lekker fietsen in de provincie Brabant is geen enkel probleem. De provincie is namelijk op te delen in drie prachtige regio's. Brabant beschikt over maar liefst vier nationale parken. Met een dosis Brabantse gastvrijheid en gezelligheid is elke fietsroute in Brabant een garantie voor succes. Vergeet ook niet de steden zoals Den Bosch, Tilburg en Breda. Een route als Door het hart van Tilburg brengt je langs plekken die je in het buitengebied niet tegenkomt. De provincie kent een rijke geschiedenis en daarvan is in de steden veel terug te vinden.
Fietsroutes in Noord-Brabant
Fietsen in Noordoost-Brabant
Laat je verrassen door de veelzijdige landschappen in deze regio van Brabant. Tussen het gebied Peel en Maas liggen zeer afwisselende landschappen die je kan ontdekken tijdens het fietsen de provincie. Aan de Noordkant stroomt de rivier de Maas. Wanneer je hier fietst ontdek je de dijk, kleine dorpjes en oude vestingstadjes als Megen, Ravestein en Grave. Ontdek in natuurgebied De Maashorst het agrarische landschap en de gezellige kleine dorpjes. Of fiets door het Groene Woud, een gebied met een mix van natuur, cultuur en vermaak.
West- en Midden-Brabant op de fiets
In dit gedeelte van Brabant kan je fietsen langs de rivieren. Je ontdekt hier dat er veel mogelijkheden zijn voor waterrecreatie. Fiets lans het bekende Nationaal Park De Biesbosch of plan een route langs vestingsteden als Willemstad en Geertruidenberg. Ervaar de bijzondere overgang van de hoge zandgronden van West-Brabant, met historische bos- en heidelandschappen, naar het laag gelegen zeekleigebied van Zeeland.
Fietstochten in Zuidoost-Brabant
Ook in dit gedeelte van de provincie zijn er volop mogelijkheden om te fietsen in de Kempen of de Peel. De Brabantse Kempen bestaat uit Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mieren. Stuk voor stuk dorpen met een eigen specifieke sfeer. In het gebied liggen prachtige bossen, heide en kleine beekjes die door het landschap slingeren. Het huidige moeraslandschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Maar door dit afgraven zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan, zoals de plas Aan het Elfde. Door de vele aanwezige vennetjes is het in Nationaal Park De Groote zeer aantrekkelijk voor vogels. Het is zelfs één van de meest vogelrijke gebieden in West-Europa. Alle reden om dit gebied van Noord-Brabant verder te ontdekken op de fiets.