Knooppuntenroute Veluwe
Fietsknooppunten op de Veluwe
De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en geldt als één van de mooiste fietsgebieden van Nederland. Dankzij een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten is het ook nog eens heel eenvoudig om een heerlijk dagje fietsen te organiseren. Rijg de knooppunten aan elkaar en creëer zo een prachtige fietsroute langs de mooiste plekjes van de regio. Of ga voor de kant-en-klare knooppuntenroutes van Fietsnetwerk! Wij hebben alvast de mooiste natuurgebieden, leuke bezienswaardigheden en fijne horecalocaties voor je uitgezocht en aan de routes gekoppeld.
Fietsroutes op de Veluwe
Via de knooppunten door gevarieerde natuur
De knooppuntenroutes door de Veluwse natuur bieden een unieke manier om de verscheidenheid van dit prachtige gebied te ontdekken.
- Uitgestrekte bossen, waar eeuwenoude eiken en dennen voor een indrukwekkende, rustgevende omgeving zorgen. Ga bijvoorbeeld eens op pad in de dichtbegroeide bossen bij Putten, het stukje oerbos in het Speulderbos bij Garderen, of de Leuvenumse bossen bij Harderwijk. Natuurpark Bos en Berg in Apeldoorn, de Bilderbergbossen in Oosterbeek en het Roekelse Bos in Otterlo zijn nog meer voorbeelden van mooie bosgebieden. En zo zijn er nog ontelbaar meer bossen op de Veluwe.
- Weidse heidegebieden kleuren in de zomermaanden paars en vormen een toevluchtsoord voor allerlei wilde dieren. Aanraders zijn de Posbank bij Rheden, de Tongerensche Heide bij Epe, de Ginkelse Heide bij Ede en de Hoog Buurlose Heide bij Radio Kootwijk.
- Zandverstuivingen zijn ook typisch Veluwse landschappen. De woestijnachtige gebieden zijn continu in beweging door de wind, waardoor elk bezoek weer andere, nieuwe zandduinen oplevert. Grote stuifzandgebieden zijn het Kootwijkerzand bij Kootwijk, het Beekhuizerzand bij Harderwijk, het Hulshorsterzand bij Hulshorst, Zandverstuiving De Haere in Doornspijk en het Otterlose Zand bij Otterlo.
- De Veluwse Randmeren vind je in het noordwesten van de Veluwe. Vroeger was dit de Zuiderzee, maar toen in de twintigste eeuw Felovland werd aangelegd zijn er smalle meren als scheidingslijn tussen de Veluwe en de Flevopolder ontstaan. Ze zijn een waar paradijs voor watersportliefhebbers en talloze vogels. Als fanatiek vogelspotter kun je hier je hart ophalen! Plaatsen als Nijkerk, Harderwijk, Nunspeet en Elburg zijn hiervoor de perfecte uitvalsbasis.
- Beekdalen, die de Veluwe dankt aan de ligging tussen de Nederrijn, IJssel en de Randmeren. Het helder stromende water vormt sprookjesachtige, groene valleien, die weer ideale leefgebieden zijn voor zeldzame flora en fauna. Bijzondere beekdalen zijn het Renkums Beekdal bij Renkum, natuurreservaat De Motketel bij Vaassen en de Leuvenumse Beek die vanaf Uddel naar het Veluwemeer stroomt.
De knooppunten verbinden al deze natuurgebieden naadloos, waardoor je op je eigen tempo de rijkdom van de Veluwe kunt ervaren.
Cultuur op de Veluwe
Via de knooppunten wordt je naar interessante afstapmomenten geleid. De Veluwe heeft dankzij haar eeuwenoude geschiedenis heel wat culturele bezienswaardigheden. We noemen een paar hoogtepunten:
- Stedentrip naar historische steden zoals Arnhem, Apeldoorn, Harderwijk, Elburg, Hattem, Doetinchem en Doesburg.
- Oorlogsgeschiedenis vind je over de hele Veluwe. De meest bijzondere zijn: Het Verscholen Dorp bij Vierhouten, de Ginkelse Heide waar jaarlijks de luchtlanding van Operation Market Garden wordt nagebootst als eerbetoon aan de oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog en het Airborne Museum in Oosterbeek.
- Het Koningshuis komt al eeuwenlang graag op de Veluwe. Dat bewijst Paleis Het Loo, waar prinses Wilhelmina haar laatste jaren heeft doorgebracht. Maar ook Het Aardhuis in Hoog Soeren, het door de koning beschermde dorpje Gortel en de Kroondomeinen hebben een koninklijk tintje.
- Schaapskooien getuigen van een lange traditie van natuurbeheer, waarbij heideschapen de heide begrazen. Deze manier van schapen houden wordt gezien als cultureel erfgoed. De schaapskooien, oftewel de stallen waar de schapen 's nachts en 's winters verblijven, zijn ingericht als educatieve bezoekerscentra. Je vindt ze onder andere in Ermelo (Ermelose Heide), Elspeet, Hoog Buurlo, Barneveld (Schaffelaarse Bos), Ede (Eder Heide), Loenen (Loenermark) en tussen Heerde en Epe.
- Radio Kootwijk is een dorp en een voormalig radiozendterrein dat sinds 2012 is aangewezen als beschermd dorpsgezicht door de Rijksoverheid. Vanuit de reusachtige betonnen kathedraal werd vanaf 1923 door de P.T.T. transoceanische telegrafie uitgevoerd. Met andere woorden, er werd via radiogolven contact gelegd met de Nederlandse kolonies aan de andere kant van de oceaan. Vooral met Nederlands-Indië werd veel contact gelegd. Wil je alles van Radio Kootwijk ontdekken? Fiets dan eens onze exclusieve Premium route 'Het verhaal van Radio Kootwijk'.
Sommige culturele locaties zijn wat moeilijker te vinden. Met de gebruiksvriendelijke routebegeleiding van de fietsknoopppunten app van Fietsnetwerk kun je alle bezienswaardigheden eenvoudig vinden en fiets je met één klik op de knop weer gemakkelijk terug naar de knooppuntenroute. Zo hoef je niets te missen!
Knooppunten in Nationaal Park De Hoge Veluwe
Wil je het Nationaal Park De Hoge Veluwe bezoeken? Dat kan! Koop van tevoren een entreeticket op de website of bij één van de drie ingangen in Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Daarna kun je met je eigen fiets het park op. Als je geen eigen fiets bij de hand hebt, kun je gebruik maken van de gratis Witte Fietsen die bij de ingangen ter beschikking worden gesteld.
In het park is geen knooppuntennetwerk. Het park werkt met eigen bewegwijzering. Buiten het omheinde park kun je je fietstocht uiteraard weer verder voortzetten door de fietsknooppunten te volgen.
Praktische & Toeristische informatiepunten
- Fietsenmakers, zoals Shimano Service Centers, vind je gemakkelijk in onze app. Start een route zodat de route op de kaart wordt weergeven. Tik op het oogje en schakel alle afstapmomenten in. Zoek vervolgens langs de route naar een fietsenmaker, te herkennen aan dit icoon:
- Parkeergelegenheden
Kom je met je fiets achterop de auto, dan wil je natuurlijk je auto kwijt kunnen op een praktische plek. Op de Veluwe zijn verschillende mogelijkheden om te parkeren en snel en makkelijk een knooppuntenroute te starten. Je kunt kiezen uit Veluwe-Poorten, Veluwe OV-Poorten (ook handig voor als je met het OV komt) of de Veluwe-TOP's. Bekijk hier een overzicht van alle parkeergelegenheden op de Veluwe. - Fietsverhuur
Beschik je niet over een eigen fiets op locatie of wil je eens een ander vervoersmiddel proberen om de Veluwe te verkennen? Dan kun je terecht bij een fietsverhuurlocatie. Er zijn er meer dan genoeg te vinden in deze Gelderse streek. Hier vind je een overizcht van de fietsverhuurders op de Veluwe. - Toeristische informatie
In de Fietsnetwerk App kun je al heel veel informatie lezen over de omgeving, het ontstaan van de landschappen en over de highlights op de Veluwe. Deze highlights hebben wij namelijk al per route geselecteerd en voor je aan de knooppunten toegevoegd. Wil je meer informatie of andere activiteiten ondernemen? Kijk dan eens bij de VVV's en Toeristische informatiepunten op de Veluwe.
Veelgestelde vragen
Waar ligt de Veluwe?
Het gebied strekt zich uit van Hanzestad Hattem in het noorden, langs de Randmeren tot Nijkerk. Vanaf daar loopt de Veluwe over plaatsen als Voorthuizen, Barneveld, Ede en Wageningen naar Arnhem. De Nederrijn vormt de zuidgrens. Vanaf Arnhem loopt de streek over Doesburg, Dieren, Brummen, Voorst, Twello, Apeldoorn, Epe en Heerde weer naar het noorden. De IJssel vormt de oostgrens. Hieronder wordt het gebied op de kaart weergeven.
Waar kan je mooi fietsen op de Veluwe?
Over de hele Veluwe is het schitterend fietsen. De Veluwe strekt zich uit van Hattem in het noorden, langs de Veluwse Randmeren ten westen naar Nijkerk, Voorthuizen, Barneveld, Ede aan de westzijde. Ten zuiden, onder Wageningen en Arnhem, grenst de Veluwe aan de Nederrijn en ten oosten vormt de IJssel de grens. Hoogtepunten zijn onder andere Nationaal Park De Hoge Veluwe bij Otterlo en Hoenderloo, Nationaal Park Veluwezoom boven Rheden en Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn. Maar ook Epe, Putten en Lunteren zijn perfecte uitvalsbasissen voor een mooie tocht op de Veluwe. Bekijk hier 3 fietsroutes langs verborgen plekjes op de Veluwe.
Wat zijn fietsknooppunten?
Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn. Elk knooppunt heeft een uniek nummer van 01 t/m 99. Tussen de twee knooppunten loopt een bewegwijzerde route. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen. Op veel plekken langs de knooppuntenroutes vind je een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende punten. Zo kun je je route elk moment aanpassen naar wens.
Heb je Fietsnetwerk Premium? Dan kun je tijdens het fietsen van een route ook alle knooppunten in de omgeving bekijken in de app. Hoe dat werkt, zie je in deze video.
Hoe kan ik zelf een fietsroute plannen via Fietsnetwerk?
Helaas is dat niet mogelijk. Wij onderscheiden ons met een traditionele fietsrouteplanner door het aanbieden van vaste thematische fietsroutes. Onze route editors ontwerpen dagelijks recreatieve fietsroutes met mooie bezienswaardigheden en andere afstapmomenten. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod van duizenden fietsroutes. Personaliseer de fietsroute door de gewenste afstapmomenten toe te voegen aan je route (op de website, in de app worden ze automatisch getoond), op de gewenste lengte of een thema dat je aanspreekt.
Hoe actueel zijn de knooppunten op jullie website?
De regionale overheden geven middels een systeem wijzigingen in het knooppuntennetwerk aan ons door. Elke nacht controleren wij deze data. Klopt er iets niet? Dan passen wij het dezelfde dag nog aan! Zo fiets jij altijd complete en actuele fietsroutes over de juiste knooppunten.