Fietsroutes
Kies uit de mooiste fietsroutes
Bij Fietsnetwerk creëren we fietsroutes langs fietsknooppunten en breiden deze uit met de mooiste afstapmomenten onderweg. Elke knooppuntenroute wordt met zorg ontworpen door onze route editors. Zij voegen een eigen thema, unieke bezienswaardigheden en geselecteerde horeca toe zodat jouw fietsdag een echte beleving is. In het brede aanbod vind je ook fietsroutes die we hebben samengesteld met partners als Natuurmonumenten, UNESCO Werelderfgoederen en regionale specialisten uit Nederland en België.
Dagelijks houden wij alle routes actueel door de digitale fietsinfrastructuur te vergelijken met onze routes en aan te passen indien er een wijziging is opgetreden. Zo raak je onderweg nooit de weg kwijt en kom je altijd met een mooie herinnering thuis!
Veelgestelde vragen
Hoe worden fietsroutes gemaakt?
In Nederland kennen we het knooppuntennetwerk. De groen-witte bordjes die je langs de fietspaden tegenkomt noemen we de fietsknooppunten en zijn onderdeel van dit systeem. Deze knooppuntennetwerken worden regionaal beheerd en, als de situatie zich voordoet, aangepast. Aan de hand van het systeem kan je als fietser zelf aan de slag met het uitstippelen van een fietsroute of gebruik maken van een knooppuntenroute-aanbieder. Door de fietsknooppunten aan elkaar te koppelen ontstaat er een route om voor jou een dag plezier te bezorgen!
Waar liggen de mooiste fietsgebieden?
In Nederland hebben we de luxe om te kunnen kiezen uit ontelbaar mooie gebieden. De Veluwe weet met haar schoonheid de meeste fietsers te trekken. De top vijf mooiste fietsgebieden wordt aangevuld met de Betuwe, Twente, Midden-Limburg en de Brabantse Peel.
Wat zijn de populairste fietsprovincies van Nederland?
Elke provincie kent haar eigen schoonheden met unieke omgevingen en bezienswaardigheden. Toch zitten er duidelijke verschillen in de populariteit onder de fietsers. Met stip op één: de fietsroutes in Gelderland. De recreatie in deze provincie is uiteenlopend met de Veluwe en de Betuwe als favoriete fietsomgevingen. Gelderland wordt opgevolgd door de provincies Drenthe en Zeeland.
Hoe stippel je een fietsroute uit?
Een fietsroute uitstippelen kan je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook gebruik maken van een fietsroute aanbieder die het eenvoudiger voor je maakt. In slechts een aantal stappen kan je een knooppuntenroute uitstippelen:
- Download of open de Fietsnetwerk App of zoek een route via de website.
- Kies de plaats of regio waar je wil fietsen of laat deze open om jezelf te verrassen.
- Filter de resultaten eventueel op afstand en thema's.
- Bekijk de lijst met fietsroutes en kies de route die je het meest aanspreekt.
- Voeg afstapmomenten toe die passen bij je interesses.
- Stap op de fiets voor een heerlijk dagje uit op de fiets!
Hoe bereid ik mij het beste voor op de fietsroute?
Des te langer de fietsroute hoe belangrijker het wordt om voorbereid op pad te gaan. Daarom een aantal tips ter voorbeiding van jouw fietstocht. 1) Maak je fiets rijklaar: controleer de bandenspanning, beide remmen, versnellingen, voor- en achterlicht en speciaal voor de electrische fietsers - vergeet de accu niet op te laden. 2) Lees je in over de knooppuntenroute: tijd dat je onderweg kwijt bent, afstapmomenten die je tegenkomt, betaalmogelijkheden en vertektijden van de pond, actualiteiten, etc. 3) De extra's voor in de (fiets)tas: voldoende eten en drinken, fietsreparatiesetje, picknickkleed, fotocamera en een verrekijker. Maak je gebruik van de Fiets app? Zorg dan voor een goede smartphone houder zodat je onderweg de route goed in de gaten kunt houden.
Wie zijn verantwoordelijk voor de fietsroutes?
De verantwoordelijkheid voor het fietsknooppuntensysteem ligt in de meeste gevallen bij de regionale of lokale overheid, zoals provincies of gemeenten. Deze instanties zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, onderhouden en bewegwijzeren van het fietsknooppuntennetwerk en zorgen er zo voor dat fietsers veilig en gemakkelijk van punt A naar punt B kunnen fietsen.
In sommige gevallen zijn er ook samenwerkingsverbanden tussen verschillende overheidsinstanties en/of particuliere organisaties die verantwoordelijk zijn voor het fietsknooppuntensysteem. Zo wordt het netwerk in Nederland bijvoorbeeld ontwikkeld en onderhouden door regionale toerismebureaus, terwijl in België de provincies verantwoordelijk zijn.
Daarnaast zijn er ook verschillende commerciële organisaties die diensten aanbieden rondom het fietsknooppuntensysteem, zoals fietsrouteplanners en -apps, die gebruik maken van de informatie die de overheid beschikbaar stelt.
Bij missende, onduidelijke of vernielde fietsknooppunten bordjes langs de fietsroute kan je dit melden bij meldpuntroutes.nl.
Korte fietsroutes
In het routeoverzicht kan je filteren op thema en afstand. Dit helpt je bij het maken van een keuze gebaseerd op jouw persoonlijke behoeften, zoals het fietsen van een kortere route. Dit zijn fietsroutes van maximaal 25 kilometer lang waar je hooguit 1,5 uur mee onderweg bent. Ideaal voor de fietser die op zoek is naar een blokje om in een mooie omgeving, een route geschikt voor het hele gezin of een route om even uit te waaien na een lange werkdag.
We hebben de populairste korte fietsroutes voor je op een rij gezet:
Fietsroutes tussen 25 en 100 kilometer
De leukste fietsroutes voor een compleet dagje uit met een middellange afstand tussen de 25 en 100 kilometer. Afhankelijk van de gekozen fietsroute kan de fietsduur oplopen tot ruim 5 uur. Je kunt deze uiteraard zelf uitbreiden door rustmomenten te pakken en extra afstapmomenten toe te voegen.
Veel mensen fietsen het liefst een afstand tussen de 40 en 60 kilometer. Een aantal van onze mooiste middellange fietsroutes zijn:
Lange afstand fietsroutes
Ook liefhebbers van Lange afstand fietsroutes komen bij ons aan hun trekken. Pak gerust de hele dag of trek er zelfs meerdere dagen voor uit, want je kunt kiezen uit routes van 100 kilometer tot onze UNESCO werelderfgoederen route van bijna 900 kilometer. En niet alleen in Nederland kun je onze lange afstand fietsroutes ontdekken. Dankzij samenwerkingen met onder andere Toerisme Vlaanderen hebben we ook de mooiste icoonroutes in België in ons aanbod!
Gebruik de filter om op afstand te filteren om alle lange routes te zien. Op de route krijg je informatie over mooie afstapmomenten onderweg en verblijfslocaties die gastvrij voor fietsers zijn ingericht. Zo kunnen jij en je fiets zorgeloos overnachten.
Fietsroutes in Nederland
Populaire fietsroutes
Een verzameling van de parels tussen onze fietsroutes. In de afgelopen jaren zijn er enorm veel knooppuntenroutes ontwikkeld door onze redacteuren. Uit deze duizenden routes zijn een aantal favorieten ontstaan. Deze hebben we gebundeld in de top vijf populairste fietsroutes. Ideaal om tussen te snuffelen als je niet goed weet waar je moet beginnen met het zoeken van een geschikte fietsroute. Want een ding is zeker: je gaat gegarandeerd met een prachtige ervaring naar huis!
Bekijk de 5 populairste fietsroutes
Nooit meer de weg kwijt en altijd met een mooie herinnering naar huis
Alle fietsroutes zijn te downloaden via de website en te vinden in de gratis en gebruiksvriendelijke Fietsroute app van Fietsnetwerk. Met de app heb je altijd actuele informatie over de route bij de hand. Ook beschik je over goede begeleiding tussen de fietsknooppunten en afstapmomenten.